Gustava

Detta är berättelsen om min farfars mormors mor Gustava

Söndagen den 6 mars 1808 föddes Gustava Catharina Lundqvist i St Olai församling i Norrköpings stad. Föräldrarna var daglönaren Anders Lundqvist (32 år) och hans hustru Anna Caisa Andersdotter ( 21 år)

Följande dag döptes hon. Faddrar var målaren Per Gustaf Fernlind (som ägde huset i kvarteret Vinpipan nr 7 där de bodde ), hans hustru Brita Christina, samt Eric Nyström och Anna Bergström.

Föräldrarna hade vigts den 25 oktober året innan. Vittne var daglönaren O Holmgren hos handlaren Lindström. Holmgren bodde i samma hus. Fadern Anders Lundqvist var från Skedevi i Östergötland och modern Anna Caisa kom från Borg i Norrköping. Fadern var dräng hos Baron Sparre.

De flyttade till kvarteret Pokalen. Fadern var då daglönare hos handelmannen Meijer.

När Gustava var två år föddes hennes syster, som fick namnet Maria Charlotta. Två år senare föddes ytterligare en syster, Ulrika Sophia.

På hösten 1814 flyttade familjen till Kullerstad i Mogata socken. De bodde då i Grevby och var statare. Redan efter sex månader återvände de till Norrköping och bosatte sig i kvarteret Krogen. Efter två år flyttade de till handelsman Malmgrens gård i kvarteret Planket nr 13, och följande år till änkefru Östergrens gård i kvarteret Saxen nr 5.

Här föds brodern Carl August som dör redan 5 månader efter födseln och ett år senare föds Anders Johan.

År 1819 hade de flyttat tillbaks till handelsman Malmgrens gård i kvarteret Planket nr 12 & 13. Fadern Anders var då ullmelerare hos fabrikör Pamp. Pamps fabriksbyggnad fanns i kvarteret Saxen.

Den 28 maj 1821 dör fadern av bröstfeber. Följande dag föds brodern August Wilhelm, som dör redan efter en dag. I oktober dör systern Maria Charlotta av malaria 11 år gammal. Modern Anna Caisa är nu ensam med tre barn.

År 1822 startar en brand den 12 juni som drabbar de södra och östra delarna av staden. 358 hus och gårdar brann ned och ca 3500 människor blev hemlösa. Familjen drabbades inte direkt av denna brand, eftersom de bodde i stadsdelen Nordantill norr om ån.

Fram till 1825 bodde familjen i kvarteret Saxen och flyttade då till kvarteret Vårdtornet. Gustava flyttade hemifrån samma år, till mätar Eklund i kv Skeppsholmen.

Johan Eklund hade arbetat i 5 år som kusk för friherre Baner på Sjöö säteri i Holms sn Uppland, då han 1821 flyttade till Norrköping och blev mätare. Han inskaffade en fastighet i kv Huken där han och hans hustru bosatte sig. Den förstördes dock i den stora branden 1822 och familjen fick flytta. 1825 fanns de på Kronomagasin gård i kv Skeppsholmen).

1826 brann staden igen. Den 27 april brann stadsdelen Nordantill. 17 kvarter brändes ned och ca 2000 personer blev hemlösa.

I juni samma år flyttar Gustava som piga till grosshandlare Lundstedt på Bossgård i Östra Husby.

I november 1827 flyttar hon till Nävekvarn i Tunaberg som piga hos klensmeden Thunbergsson i Kniphammaren.

Redan efter ett par månader flyttar hon tillbaka till Norrköping och tar tjänst som piga hos sockermästaren Hans Peter Hartkopf i kvarteret Vågskålen.

Hartkopf hade varit sockermästare några år på sockerbruket som ägdes av Didrik Reder, men år 1829 flyttar Reders systerson Jacob von Leesen från Stockholm för att bli sockermästare på bruket. Hartkopf flyttar då till Stockholm och övertar ett sockerbruk på St Paulsgatan 28 (kvarteret Hagen) i Maria från Reder.

Gustava följer i oktober 1829 med Hartkopf till Stockholm. Två år senare flyttar hon till järnkrämarhandanden A W Borelius på Drottninggatan 12 (kvarteret Brunkhuvudet nr 3) i Klara.

Nästa år får hon tjänst hos sockerbruksidkaren Johan Joachim Wollgast på Ålandsgränd 14 (kvarteret Oxen Större nr 4). Där lär hon troligen känna skomakargesällen Ander Peter Wågman från Linköping som bor och arbetar hos skomakare Nyberg på Ålandsgatan 12 (kvarteret Oxen Större nr 5), dvs grannhuset.

Gustava blir gravid och den 7 september 1833 föds dottern Sophia Albertina. De tas in på Allmänna Barnhuset. Gustava är amma åt sitt eget barn och ytterligare ett barnhusbarn. Hon är kvar som sköterska på barnhemmet till 1835. Dottern Sophia måste hon lämna på barnhemmet.

Hon flyttar till handelsbokhållare Uno Murray vid Glasbruksgatan 2 ( kvarteret Ormen 4 i Katarina) som piga. Nu blir hon gravid igen och flyttar samman med Anders Peter Wågman i fiskköparen Eric Sjögrens gård på Stora Fiskargränd 4 (Fiskaren Mindre nr 3) i Katarina. Den 19 maj 1836 föds dottern Emma Charlotta (min farfars mormor). Anders Peter var då extra telegrafist på den optiska telegrafen.

Den optiska telegrafen hade uppfunnits av Abraham Niclas Edelcrantz och den första telegrafstationen i Mosebacke uppsattes 1795 på Katarina kyrktorn. År 1808 flyttades den till Tullportsgatan vid nuvarande Mosebacke torg. Telegrafen användes under krigen fram till 1809 men förföll sedan. År 1836 sattes den optiska telegrafen upp igen på den högsta punkten i Mosebacke. Telegrafen öppnades upp för publik användning. År 1838 donerade direktör Bång en fastighet på Fiskaren Mindre nr 4 för användning som telegrafstation.

Gustava hade ett nyfött fosterbarn Wilhelm Magnus Bodin som hon ammar samtidigt som Emma. Han återlämnas till barnhuset i juni följande år. Anders går tillbaka till arbetet som skomakargesäll och familjen flyttar till Svartens Gränd 4 (kvarteret Kejsaren nr 4). Där föds sonen Adolf Fredrik Ferdinand den 10 september 1838. De flyttar till Renstjernas gränd 19 (kvarteret Beckbrännaren Mindre nr 1 & 15) och Anders arbetar i skomakeriyrket. Vidare till Tullportsgatan 18 (kvarteret Pelarbacken Mindre nr 7) och det s.k. Nilssonska huset på Pilgatan 42 (Beckbrännaren Större nr 1).

Vidare till Ersta backe 2 (kv Justitia no 74).

Dottern Sophia Albertina kommer tillbaka från barnhuset till Gustava.

Den 10 november 1841 föder Gustava en dotter, Johanna Gustava. De bor då Lilla Bondegatan 12 (kvarteret Tjärhovet Mindre nr 16).

Dottern Sophia skrivs in på barnhuset igen 1843 och blir sedan fosterhemsplacerad i Älvestads socken.

Familjen flyttar till Kvastmakarbacken 6 (Tjärhovet Mindre 16) och Kvastmakarbacken 8 (Tjärhovet Mindre 11 & 3)

I juni 1844 tvingas de lämna barnen Emma Charlotta och Johanna Gustava till Allmänna Barnhuset då de inte längre kan försörja barnen. Emma placeras i fosterhem i Torskinge i Småland och Johanna i Fellingsbro.

Familjen flyttar till Nya Gatan 19 (kvarteret Bonden Mindre nr 5). Sedan flyttar de allt längre österut, till Tjärhovsgatan 37 (Justitia nr 53) och Tjärhovsgatan 49 (Justitia 59) och senare Tjärhovsgatan 69 (Justitia nr 70) och Sågargränd 7 (Tjärhovet Större nr 31). År 1849 finns de på Barnängsgatan 5-7 (Barnängen nr 1 & 2) och följande år bor de i kvarteret Danviken Nr 4 vid slutet av Stora Bondegatan nära Liljeholmens stearinfabrik.

Anders Petter insjuknar i lungsot och dör den 17 april 1851 på Provisoriska Sjukhuset endast 42 år gammal.

Änkan Gustava och sonen Adolf Fredrik, som är cigarrlärling, flyttar då till Västra Kvarngränd 6 (kvarteret Tjurberget Större 10).

Också Gustava drabbas av lungsot och dör 7 november 1854 vid en ålder av 46 år.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng