Släktforskning i Norrköping stad

Här har jag samlat mina erfarenheter av släktforskning i Norrköping stad.

Norrköpings stadsvapen
Norrköpings stadsvapen

Församlingar

Norrköping stad tillhörde före 1885 St Olai (St Olof) församling som var en territoriell församling.

Hedvig (Tyska församlingen) var en församling för tyska invånare i Norrköping. Den bildades på 1600-talet. I början av 1800-talet kom även svenska personer att bokföras i Hedvig. Blev 1885 territoriell genom uppdelning av St Olai.

Vid flyttning inom församlingen ändrades oftast inte uppgifterna i husförhörslängden, utan en notering gjordes i vänstermarginalen om vart familjen tagit vägen.

En mosaisk (judisk) församling fanns från 1784.

År 1885 bildades tre territoriella församlingar genom utbrytning ur St Olai:

  • St Olai omfattade Bergs och Dalkvarteren samt Strandkvarteret söder om Hospitalsgatan.
  • Hedvig omfattade resterande del av Strandkvarteret samt Nordankvarteret öster om Karl Johans torg.
  • Norra (Matteus) omfattade resterande del av Nordankvarteret.

St Johannes församling var landsbygdsförsamling. 1918 införlivades församlingen med Norrköping stad.

Borg församling införlivades med Norrköping stad 1936.

Kvartersindelning

Staden indelades i 4 kvarter: Strand (söder om ån), Dals (i sydöst), Bergs (i sydväst) och Norra (norr om ån). Dessa var i sin tur indelade i brandmästarskap. Det som vanligen benämns kvarter kallas i Norrköping för kvadrater. Det finns en karta som visar kvartersnamnen år 1858 och är användbar för att lokalisera adresserna. Denna och andra kartor finns på Norrköpings stads webplats (https://www.norrkoping.se/kultur-och-fritid/bibliotek-och-arkiv/stadsarkiv/kartor.html).

År 1822 och 1826 drabbades Norrköping av stora bränder, som gjorde tusentals invånare hemlösa. Mer finns att läsa norrkopingsprojekt’s blog (https://norrkopingprojekt.wordpress.com/historia/norrkoping-brinner/1822-och-1826-sodra-och-norra-branden/)

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng